Sprzet agd lancut

Prowadząc restaurację kuchnia winna stanowić zaopatrzona w niezliczoną miara profesjonalnego sprzętu, który usprawni i przyspieszy pracę pracowników. Zakup odpowiednich urządzeń zależy jednakże w pełnej wadze od zapotrzebowania czy rodzaju menu.

W wielu restauracjach oferujących staropolskie menu potrzebne są szatkownice do kapusty, ponieważ warzywo toż jest faktem wielu tradycyjnych polskich dań. W niskich firmach cateringowych lub małych restauracjach zazwyczaj sprawdza się ta mała, ręczna, zwykła szatkownica, uczyniona z plastiku czy drewna, dzięki jakiej można także przygotować inne warzywa, jak np. ogórki czy marchewkę, z których najczęściej robi się m.in. świeże surówki. Przy większym zapotrzebowaniu pomocny jest sprzęt innego sposobu, z wbudowanym silnikiem i zachęcany elektrycznie. Nadaje się także zwłaszcza w średnich zakładach przetwórczych czy gospodarstwach rolnych.

Taka szatkownica jest szczególnie wytrzymałym sprzętem o dużej klasie, która reguluje się i prostą obsługą. Sprzęt ten zakłada się m.in. z silnika, metalowego bębna czy korpusu oraz małej rynny, po której gromadzi się poszatkowana kapusta. Szczególnie efektywną akcją są noże stworzone ze zwykli nierdzewnej, które mogą być przez długi okres czasu. Szatkownica może stanowić urządzona na życzenie w drugie dodatkowe elementy, jak np. świder, który pomoże przeciąć główkę kapusty na pół i zachowa pracy ręcznej. W relacji z potrzeb można i zakupić przystawkę, która zapewni szatkowanie na plasterki innych warzyw, uchwyt wraz z kołami, dzięki którym można szybko przesuwać sprzęt czy dodatkowe tarcze. Tarcze mają wpływ na sposób cięcia - mogą zatem stanowić małe kawałki, wióry albo plastry. Jeśli jednak potrzebna nam jest dopiero szatkowana kapusta, tradycyjna tarcza w zupełności nam wystarczy.