Produkcja czekolady dania

Czekolada jest samym z najbardziej modnych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, podaje się ją w wielu wersjach. W mało wszystkim sklepie można uzyskać wyroby czekoladowe w różnych postaciach. Modna jest dodatkowo czekolada mleczna jak i silna. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym rzutem jej dostarczania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której zabiera się je bakterii. Kolejnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, oraz w końca tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w współzależności z tego który materiał chce się uzyskać. Miazga jest mielona dalej w ciągu automatycznym. Po pokonaniu tych procesów uważa ona forma sypką, którą oznacza się prószem. Stanowi on wywoływany procesom konszowania. Do produkcji czekolady wskazane jest użycie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu realizacji czekolady wykorzystuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania robią się także na ciepło jak natomiast na mokro. Proces konszowania na ciepło jest istotnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji kończy się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.