Pakowarka prozniowa sous vide

Pakowanie próżniowe ma na planie zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które wpływają jej tracenie. Dostarczają do tego maszyny do pakowania próżniowego.  Urządzenia tego kształtu są polecane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, kiedy i przez gospodarstwa domowe.

Na targu istnieje niemało sposobów pakowarek próżniowych, jakie są nowe przeznaczenie. Duże zakłady produkcyjne, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, jakie są przystosowane do pakowania dużych roli żywności. Do ostatniego typu urządzeń, używa się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, liczy na wprowadzeniu opakowanego materiału do mieszkania maszyny, gdzie przetwarzana jest próżnia, po czym następuje zgrzanie folii i hermetyczna komora, odbija się samoczynnie. Pakowarki komorowe to przyjemny zakup, cena może powstawać nawet do kilkunastu tysięcy, jednak ze powodu na niewielki koszt opakowań dla nich określonych, są dostępne w użyciu także dużo użyteczne. Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy niewielkich sklepów dedykowane są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek przeznaczone są worki tzw. moletowane. Są one ważniejsze niż woreczki PA/PE, ale służą do pakowania niewielkich partii żywności i zakup urządzenia do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Poza tym woreczki moletowane, organizują w formie rękawa, to można pakować w nie produkty o różnych kształtach. Proces pakowania stanowi mocno funkcjonalny, polega na zgrzaniu jednej strony folii, włożeniu produktu, po czym jest zgrzanie drugiej strony, z jednoczesnym odessaniem powietrza. Zakłady spożywcze wykorzystują również traysealery, jakie są oddane do próżniowego pakowania materiałów na tackach. Istnieje wówczas doskonałe podejście do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, ma spory przychód na sprzedaż. Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż idą na ostatnie stare formy.