Pakowarka prozniowa listwowa stalgast

Pakowarki próżniowe mogą być traktowane również w budynkach jak i młodych firmach. Umożliwiają zapakowanie pożywienia w taki rób, aby produkty oddane do spożycia pamiętały jak najdłuższą datę przydatności. Pakowarki próżniowe (nazywane często pakowaczkami) to akcesoria do odsysania powietrza z wnętrza opakowania foliowego oraz powodowania jednocześnie szczelnego zgrzewu zamykającego. Każda pakowarka, niezależnie od konstrukcji, urządzona stanowi w przesadę i listwę zgrzewającą pokrytą teflonem.

Cena takiego urządzenia ma około tysiąca złotych. Długość listwy zgrzewającej wynosi około trzydziestu pięciu centymetrów. Urządzenie zazwyczaj ma dwie funkcje: pakowania i zgrzewania worków i zamykania pojemników próżniowych, korków do butelek, pokryw, za pomocą przystawki. Podawane jest korzystanie worków ze budową R-vac, E-vac lub większych, stosowanie worków gładkich możliwe jest przy folii o grubości min.120 mikronów. Waga urządzenia wynosi prawie czterech kilogramów. Obudowa zrobiona jest z zazwyczaj doskonałej jakości tworzywa sztucznego lub mieszkali nierdzewnej. Średni czas żywotności ma około piętnastu lat. Napięcie sieciowe wynosi około dwustu trzydziestu V, a moc około czterystu W. Ogólnie wydajność wyposażenia stanowi niezwykle szeroka. Obsługa maszyny jest oszczędna i wygodna. Możliwość stworzenia do tysiąca zgrzewów pod rząd bez przegrzania urządzenia. Dodaje się ono jeszcze do profesjonalnego przechowywania części urządzeń, maszyn. Pompa ma zazwyczaj wysokiej klas łożysko kulkowe. Niektóre urządzenia są również cyfrowy wyświetlacz. Użytkownicy stają wielokrotnie przed pytaniem, czy wybrać pakowarkę komorową czy bezkomorową. W przypadku zastosowań krajowych natomiast w średnich sklepach, przy jednorazowym pakowaniu kilku - kilkunastu produktów, wybór pakowarki bezkomorowej będzie korzystny. I w sukcesie konieczności pakowania produktów o dużym kształcie (np. wędzonych ryb), większą swobodę działania zapewni pakowarka bezkomorowa (brak ograniczeń wielkości - możliwość korzystania folii w rękawie). Jeśli istnieje konieczność pakowania kilkudziesięciu produktów dziennie lub wiele (sklepy, kuchnie, firmy cateringowe, zakłady produkcyjne), pakowarka komorowa spowoduje tę pracę szybciej i dokładniej a worki będą dużo tańsze.