Pakowanie prozniowe pieczywa

Opakowania są przede wszystkim do przechowywania żywności, oraz chronienia jej przed zepsuciem.. Jest ich znacznie rodzajów np. torebki do pakowania próżniowego czy specjalne pojemniki.

Zadania magazynu w systemie logistycznym

Torebki są oddane do zgrzewarek, co umożliwia, że właśnie przechowywana żywność, przez duży czas zachowa świeżość, oraz jej czas przydatności do użytkowania, dobrze się wydłuży. Gra tym takie opakowania są odporne na pęknięcia oraz daleko szczelne. Wykonuje się je z zdrowych materiałów, jakie nie zmieniają smaku, ani właściwości przechowywanych produktów spożywczych. Wśród opakowań próżniowych, można poznać torebki jedno i woreczki wielokrotnego użytku. W składach i magazynach z żywnością, często wykorzystuje się opakowania jednorazowe, o innej grubości, w jakich są przetrzymywane takie utwory jak sery, wędzonki, kiełbasa, a przede wszystkim, ryby i ciało. Wykorzystywanie takich torebek, jest dodatkowe, wyłącznie w przypadku posiadania zgrzewarki do pakowania próżniowego, która odsysa powietrze i skleja szwy. Cały proces wygląda następująco: od rolki należy oddzielić część torebki w zdrowym dla konkretnego towaru rozmiarze, jaka stanowi montowana z pewnej strony, ubrać w nią żywność, po czym zbiera się inną część. Takie akcesoria są dostarczane nie ale dla potrzeb przemysłu spożywczego, lecz też dla gospodarstw domowych. Opakowania wielorazowe, w przeciwieństwie do jednorazówek, których absolutnie nie da się powtórnie wykorzystać, mogą zostać wykorzystane nawet pięćdziesiąt razy. Dzieje się tak dzięki wykorzystaniu specjalnej pompy do odsysania powietrza. Takie torebki są popularne szczególnie w polach domowych, i uzyskuje się je do przechowywania różnego typu produktów spożywczych, w lodówkach, zamrażarkach, ale i mogą wykonywać do zapiekania. Dają więcej możliwość oszczędzenia czasu przygotowywania pokarmu, ponieważ skracają kilkakrotnie proces marynowania produktów, np. włożenie do takiego worka ciała w marynacie, sprawia, że po jakiś dwudziestu minutach, ważna je szybko piec. Opakowania próżniowe doskonale zabezpieczą żywność, pod warunkiem przestrzegania podstawowych zasad. Należy hermetyzować w pojedynczym opakowaniu nieduże dawki jedzenia, oraz przed włożeniem pokarmu, umyć ręce, lub włożyć jednorazowe rękawiczki. Uniknie to przedostaniu się bakterii do opakowania.