Opakowania prozniowe na zywnosc

Optima crm

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest urządzeniem, którego zadanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i przygotowaniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki rób pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i oszczędza je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na daleki typ materiałów spożywczych, traktowane są różne pakowaczki. A tak produkty o maksymalnej górze i pewnej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze zwykłym zamknięciem próżniowym, produkty o niskich kształtach i delikatne (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma ponad jakąś ogromną korzyść - wygodne użytkowanie, a wtedy energia i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to urządzenia komorowe - proste w niewielkich rozmiarach też jak urządzenia wolnostojące, urządzone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do podawania ze powodu na energię procesu (włożenie do komory woreczka z wynikiem i otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) również możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Daje się je zwyczajnie w całych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią więc dania o niewielkich rozmiarach, w pakowaczce zapisuje się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe stosuje się w polach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki spowodowane są z wysokiej wartości stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od wartości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające są inne rozmiary, i więc z zmiany wpływa na wybór woreczków, w które stanowi pakowana żywność.