Home Technika Nowoczesne zabezpieczenia produktów spożywczych i nie tylko

Nowoczesne zabezpieczenia produktów spożywczych i nie tylko

11 kwietnia 2016

Komu zepsuł się przygotowany posiłek lub zniszczył bardzo delikatny przedmiot, ten wie, jak ważne jest odpowiednie zabezpieczenie, by produkt dotarł nienaruszony od producenta do klienta. Zagadnienie to zaprzątało głowę producentom długi czas, aż nie wynaleziono cudownego remedium: maszyna do pakowania próżniowego.


Od tej pory możliwe było zapakowanie każdego rodzaju produktu spożywczego, który wymagał jak najmniejszego kontaktu produktu z powietrzem. I tak pakowane są kiełbasy, szynki, chleby i twaróg (wraz z wieloma innymi produktami spożywczymi). Pozwala to na przechowywanie pożywienia w sklepach przez zdecydowanie dłuższy czas i obok konserwantów stanowi kolejny dowód na niesamowity spryt i genialne pomysły człowieka. Jest to do tego stopnia ułatwienie, że obecnie nie wyobrażamy sobie innego stanu rzeczy – wiele z naszych zakupów jest pakowanych w ten właśnie sposób. Ta szynka czy boczek wędzony, trzymany przez nas przy lodówce w dziale mięsnym może już w domu poczekać na najbliższą imprezę rodzinną, nie musi być spożyta w ten sam dzień.
Wracając jednak do zagadnień technicznych, maszyna do pakowania próżniowego wykorzystuje genialną myśl: pakujemy zawartość do plastikowego opakowania, a następnie usuwamy nadmiar powietrza i prasujemy krawędzi w celu ich złączenia i zabezpieczenia zawartości. Tak przygotowany produkt jest chroniony przed chemicznymi czynnikami zawartymi w powietrzu, jak tlen, dwutlenek węgla i drobnoustroje chorobotwórcze (takie jak bakterie, wirusy i grzyby). Można tym sposobem ograniczyć stosowanie środków chemicznych zwalczających takie mikrobiologiczne zagrożenie. A produkt trafia w stanie nienaruszonym do odbiorcy, zadowolonego z jakości i profesjonalizmu. Wszystko to dzięki zastosowaniu pojedynczej aparatury, jaką jest zgrzewarka próżniowa.


wtyczka 32a ex

POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

1 comment

1 comment

Danuta 30 czerwca 2016 at 13:16

Profesjonalne zgrzewarki wykorzystywane w przemyśle spożywczym  są w stanie osiągnąć próżnie do 99.8%. Pakowarka próżniowa przeznaczona do celów domowych jest w stanie zapewnić próżnię do 93-95%. Różnica wydaje się nieduża, ale robi różnicę. Niestety na rynku jest wiele konkurencyjnych produktów i choć producenci obiecują, nie wszystkie są wstanie nawet 90% osiągnąć. 

Leave a Comment