Maszynka do miesa legnica

Wilk do ciała to nic dziwnego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które wywoływane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest dużo większa niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Płace kadry

Wielki asortyment wilków na zbytu pozwala na dobór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki temu czas na stworzenie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) dodatkowo nie wymaga ogromnego wydatku wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można szybko zdemontować, co znacząco ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, wchodzi na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze zwykli nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka klasa wykonania decyduje o wielkiej wytrzymałości maszyny. Jak całe urządzenia łączone w sektorze spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE zaufania oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia daje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest mieszane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w współzależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacje od rodzaju mięsa kojarzy się siatki o różnej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w różne akcesoria, które zapewnią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To typowe urządzenie, przydatne w prostych cenach, brane w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką skalę kiedy w dużych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów także innych ulepszaczy.