Krajalnica lucznik

W sklepach także w polach domowych bardzo często występuje potrzeba pokrojenia czegoś w równe, cienkie plastry. Dotyczy to przede każdym wędlin, serów i pieczywa, jednak daje się, że krajalnica bywa wykorzystywana oraz do następnych celów, na model do cięcia warzyw czy owoców, gdy wymagamy ich w formie cienkich plasterków.

W zależności z tego, co chcę kroić na krajalnicy, jest ona zaopatrzona w specjalne ostrze - gładkie lub ząbkowane. Ząbkowane dane jest do cięcia pieczywa, co powoduje łatwo "wgryźć się" w jego formę i wprowadza równe kromki, nawet przy krojeniu miękkiego, świeżego pieczywa. Z kolei gdy należy o wędliny czy sery, chce nam szczególnie na małych, równych plastrach, które wycina się gładko i bez specjalnego wysiłku. Do tego planu używamy krajalnicy z gładką, ale bardzo silną krawędzią, która idealnie radzi sobie z prostymi, jak i dużo skomplikowanymi wędlinami i serami.

Krajalnica Maga 310p to oczywista maszyna do cięcia, polecana szczególnie do klubów gastronomicznych i do sklepów. Jest chwalona przez producenta ze względu na indywidualną wysoką wytrzymałość i łatwość obsługi. Dzięki tym zaletom każdy, po wstępnym przeszkoleniu z zakresu zaufania oraz higieny pracy, może podejść do książki z krajalnicą i oferować swoim klientom wędliny czy sery pokrojone w ścisłe plastry. Krajalnice dobrych firm pozwalają na bliskie uporanie się z pokrojeniem dużej miar wędlin czy serów, przy niewielkim koszcie książce i szybkości pracownika. Taka krajalnica w handlu pozwala znacznie zaoszczędzić czas, jaki niegdyś brano na krojenie materiałów na plasterki. Dodatkowo, krajalnice dzięki regulowanemu zakresowi grubości plastra, pozwalają odkroić gruby, równy plaster, bądź pokroić wędlinę na cieniutkie, niemal przezroczyste plasterki, jak więc istnieje chciane na przykład w sukcesu szynek surowych, które jada się tylko w plasterkach grubości bibułki.