Hurtownia miesa krakow

Na obszarze Polski jest duża ilość hurtowni mięsa mających się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami zaopatrzonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego towaru w dowolne miejsce kraju. Mięso to swoistymi słowy odpowiednie do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z przylegającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa wypowiada się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w charakterach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub szukania w medium naturalnym.

Mięso rzadko jest jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, ale przeważnie jest produkowane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują szeroką gamę produktów produkowanych głównie z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne oraz czerwone, jednak podział ten nigdy nie jest związany z kolorem, tylko używa się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z kolei mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w dobrym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca lub nawet zawał. Ciało jest oczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i ma wszelkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce płynące z hurtowni ciała są również niezastąpionym źródłem żelaza w częstej diecie, które stanowi znacznie lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.