Drukarka fiskalna konin

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten rozdział stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka kobieta wykonująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W realizacji w pokojach gastronomicznych możemy wystąpić dwa główne typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, gdyż nie potrafi ona nawet własnej klawiatury. To kolejne rozwiązanie podawane stanowi w prawdziwych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać kilka ważnych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy finansowej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona wytrzymałość na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i czytelną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyzny który z niecierpliwością czeka przy stole na nasze rozliczenie. Dodatkowym plusem istnieje szansę zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na karcie pamięci, co ułatwia ich chronienie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna wynosić dobre wymiary, zezwalające na jej swobodne użytkowanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po całym lokalu, a także nowoczesny i średni design. Oprogramowanie gastronomiczne idzie na określone monitorowanie sprzedaży oraz szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej stanowi dla wielu rozpoczynających działalność jeden z szerszych wydatków, zatem warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można kupić na ten punkt ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto te dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żeby być ofertę jej przetestowania oraz szkolenia gości z norm jej zużywania i harmonii z magazynami do obsługi punktów restauracyjnych.