Drukarka fiskalna hde

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy artykuł stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku każda kobieta robiąca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

drukarki fiskalne posnetPosnet THERMAL FV - drukarka fiskalna Polkas Kraków

W realizacji w domach gastronomicznych możemy spotkać dwa główne rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bowiem nie stanowi ona nawet własnej klawiatury. To kolejne rozwiązanie kojarzone jest w wysokich restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać kilka charakterystycznych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy fiskalnej i ułatwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siła na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i funkcjonalną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego który z niecierpliwością czeka przy stoliku na swoje rozliczenie. Dodatkowym argumentem istnieje drogę zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na karcie pamięci, co powiększa ich noszenie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być optymalne wymiary, zezwalające na jej bliskie stosowanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim domu, a oraz nowoczesny i prosty design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwoli na prawdziwe monitorowanie sprzedaży oraz długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej stanowi dla wielu rozpoczynających działalność sam z dłuższych nakładów, więc warto dodać, że przy spełnieniu kilku warunków można otrzymać na ostatni cel ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto również dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, by mieć okazja jej sprawdzenia oraz przeszkolenia gości z prawd jej używania i jedności z planami do obsługi punktów restauracyjnych.